8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes a növények rosttartalmáról

776
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyersrost a növények nitrogénmentes anyagainak az a része, amely híg (1,25%-os) savval és lúggal történő főzés után oldatlan állapotban marad vissza.zoldsegek-04

Lényegében nem más, mint a növényi sejtek fala. Állati eredetű táplálékban nincs. Fő alkotó részei a cellulóz, a hemicellulóz és általában a pentozánok.

A növény korosodásával a bennük levő nyersrost mindjobban veszít emészthetőségéből a sejtfalba rakodó, ún. inkrusztáló anyagok hatására. A legjelentősebb szerves inkrusztáló anyaga lignin („faanyag”), a kutin, a szervekben pedig a kovasav. Emészthetőségük attól függ, hogy az emésztőcsatornában milyen mikroszervezetek szaporodnak el.

A kérődzők (páros ujjú patások) és más növényevő állatok (lovak) a nyersrostnak általában az 50%-át megemésztik, a mindenevők (pl. a sertés), a húsevők (pl. a kutya), a baromfi és az ember emésztőcsatornájában a nyersrostnak legfeljebb 1-3%-a emésztődik meg. Ezekből következik, hogy ételeink emészthető és emészthetetlen anyagokat tartalmaznak.

Emészthető és emészthetetlen rostok

Emészthetők a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok egy része (répacukor, keményítő, glikogén stb.), míg az emészthetetlenek a szénhidrát alapú rostokból állnak. Ezek a rostok a bélműködést serkentve előmozdítják, hogy a tápcsatornába jutó vagy ott levő anyagok kiürüljenek.

Az emészthetetlen növényi rostokat eleinte nyers, majd később diétás rostnak, ma élelmi rostnak nevezzük. Ezek pozitívan befolyásolják emésztésünket és a tápanyagok felszívódását. Ezért is szükséges a megfelelő mennyiségű jelenlétük a szervezetben.

A diétás vagy élelmi rost tehát az az ételalkotó rész, amely részben vagy teljesen ellenáll az emésztőenzimeknek. Ilyen rostok a legkülönfélébb növényekkel (gabonafélékkel, zöldségekkel, főzelékfélékkel és gyümölcsökkel) jutnak a szervezetünkbe.

Ami az élelmi rostoknak a gyomor- és bélrendszeri hatását illeti, elsőként azt kell említeni, hogy csökkentik az úgynevezett tranzitidőt, melynek jóvoltából a béltartalom hamarább kiürül. Ezért a rostdús ételek fontos ellenszerei a székrekedésnek, de a bélműködés rendben tartásával jót tesznek egyéb betegségek kialakulásának megelőzésében is, így például az ingerlékeny bélműködés gyógyításában.

A gabonafélék élelmi rosttartalma döntő többségben 10-15% értékek között változik. Az árpa és az árpagyöngy, valamint a köles 20%, vagy afölötti mennyiségeket tartalmaz. A nyersrosttartalom 1 és 2% közötti. A hüvelyesek és a pillangósok élelmi rosttartalma 20% feletti. Ez alól a szójacsíra a kivétel a 2,4%-kával. A nyersrosttartalom 3-5% közötti.

A pillangós növények élelmi rosttartalma hasonló a hüvelyesekéhez, viszont igen alacsony a nyers rosttartalmuk. A rostnövények élelmi rosttartalma – nevükkel ellentétben – alacsonyabb a fentiekénél. A zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök élelmi rosttartalma 1-8% között változik, vagyis jelentősen alacsonyabb, mint az előzőekben felsorolt növénycsoportoké.

776
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

10008
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]