8 leggyakoribb téma

Az egészséges és közkedvelt Banán

829
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges, tápláló és bajlódás nélkül fogyasztható banán a természet igazi ajándéka, ideális eledel.

A forró égövön világszerte mindenütt termesztik – Zölden szedik le a fáról, s szállítás közben érik be. Mivel eladáskor általában még nem teljesen érett, otthon célszerű egy ideig szobahőmérsékleten érlelni.

Az éretlen banán olyan keményítőt tartalmaz, amelyet a vékonybél enzimjei nem képesek megemészteni, ezért az a vastagbélbe jutva erjedésnek indul, és bélgázokat fejleszt. Mivel a keményítő zöme az érés során cukorrá alakul, a banán éretten nemcsak édesebb, hanem könnyebben is emészthető.

Mivel az érett banánt nagyon könnyű megemészteni, s allergiás reakciót is csak nagy ritkán okoz, kisbabáknak is ideális szilárd táplálék. (Egyes felnőtteknél viszont migrént válthat ki).

A banán kiváló káliumforrás – A kálium az izmok és az idegrendszer működéséhez szükséges nélkülözhetetlen ásványi anyag, melynek a vér-nyomás szabályozásában is meghatározó szerepe van.

Gyermekeknél a gyomorrontás kezelésére is jól bevált ⇒ Az Egyesült Államokban a hasmenéses gyerekeket gyakran banánból, rizsből, almaszósz-ból és pirítósból álló diétára fogják.

Talán a banán bélrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt mondja azt sok gyomorfekélyes beteg, hogy jobban lesz, ha megeszik egy banánt…
Sokan vizsgálták már azt is, miképpen hat a banán és a zöldségbanán a gyomorfekélyre: Egyes adatok szerint fokozhatja a sejtképződést és a védő hatású nyák termelődését a gyomor nyálkahártyájában. Mindezt azonban egyelőre igen kevés adat támasztja alá.

Kevesen tudják, hogy (…)

(…) Az aszalt banán ötször annyi energiát tartalmaz, mint ugyanannyi friss gyümölcs.

(…) A világon a legtöbb banánt Indiában termesztik.

(…) A banán frissen és aszalva egyaránt igen sok cukrot tartalmaz, amely gyorsan a vérkeringésbe kerül. Ez az oka annak, hogy a sportolók verseny előtt, sőt még verseny közben is gyakran esznek banánt. Linford Christie olimpiai bajnok rövidtávfutó pl. verseny és edzés előtt reggelihez a sült zöldségbanánra esküszik.

(…) Kelet-Afrikában erjesztett banánból sört is készítenek.

Miben más a zöldségbanán?

A gyümölcsbanántól eltérően a zöldségbanán nyersen emészthetetlen és rossz ízű. Néhol (pl. Afrika egyes vidékein) fontos népélelmezési cikk: sütve vagy főzve eszik.

Mivel bőségesen tartalmaz csersavat (tannint), íze gyakran fanyar, bár ez a mellékíz a főzés során rendszerint eltűnik.

A gyümölcsbanánnal ellentétben a zöldségbanánban a keményítő éretten is megmarad. Bizonyos kutatási eredmények arra mutatnak, hogy az emészthetetlen keményítőben gazdag étrend csökkenti a gyomor- és bélrák előfordulási arányát. Ezt az összefüggést a kutatók további vizsgálatokkal próbálják tisztázni, miként azt is, hogy a keményítő ugyanolyan fontos szerepet játszik-e a bélrák kivédésében, mint az egyéb élelmi rostok…

829
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

10008
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]