A csillaggyümölcs vagy karambola a Karib-tenger medencéjének országaiban, az USA-ban, valamint Délkelet-Ázsia országaiban terem. Oxalidaceae (Madársóska-félék) család tagja.
Fái 3-10 m magasak. Virágai rózsaszínűek vagy bíborvörösek, a levél nélküli szárakon vagy ágakon ülnek.
A gyümölcs mérete a nagy tojásétól a nagy narancséig ér. Felszínén öt erősen kifejezett borda van, színe világossárga, héja vékony, húsa vizenyős, benne lapos barna magvak vannak.
A gyümölcs két típusát, édeset és savanyút különböztetik meg. Íze a citrom – ananász – szilva kombinációjára hasonlít.
A gyümölcs felhasználása:
Az éretlenül leszedett gyümölcsöt főleg sózással és savanyítással hasznosítják. Az érett gyümölcsöt pedig frissen fogyasztják vagy hűtött italok, zselé, sörbet és más édes, helyi cukrászati termékek készítésére használják.
A legjobb termékeket savanyú fajtákból kapják. A savanyú gyümölcsök levét szöveteken levő szennyfoltok tisztítására is felhasználják.
A csillaggyümölcs fogyasztásának előnyei:
A gyümölcs gazdag C- és B5-vitaminban, káliumban, valamint diétás rostokban. Mindemellett alacsony a koleszterin- és telített zsírtartalma.
Feltételezi koleszterincsökkentő, valamint emésztésszabályozó és antioxidáns hatásait.
Hagyományosan izzadás ellen is fogyasztják a gyümölcs levét.
És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?