8 leggyakoribb téma

Mitől különleges a Datolya?

754
HOZZÁSZÓLÁS:

Európában csak kevesen tudják, hogy a datolyapálma gyümölcsével számos panasz megelőzhető, és bizonyos betegségekre nézve jótékony hatású is.

A közel-keleti országokban, mint a valamikori Perzsiában, a mai Iránban, Irakban, Izraelben vagy Szíriában az arabok, beduinok és szubtrópusi száraz területek őslakói régóta használják gyógyszerként.

Eredete:

A datolyapálma Észak-Afrikában és Elő-Ázsiában otthonos, és akár 30 méter magasra is megnő.

A datolyapálma szereti a meleget és a forróságot, és még a perzselő hőséget is jól bírja, ha gyökerei elegendő vízhez jutnak – Tipikus oázisnövény.

Éréskor legfeljebb 5 cm nagyságú, hosszúkás gyümölcse egyre lédúsabb lesz. A kiszáradás megakadályozására a datolyában ragadós, mézszerű és bőséges cukortartalmú nedv halmozódik fel.

Egyetlen datolyapálmán évente akár 50-100 kg, tápanyagokban gazdag gyümölcs terem. A szárított datolya az arab országok fontos exportterméke. Nálunk leginkább a téli hónapokban árusítják.

Hatóanyagai

Magas cukor- és keményítőtartalma miatt a kalóriadús datolya a beduinok kedvelt eledele a hosszú és megerőltető karavánutakon. Ezt az energiát természetesen bármelyikünk hasznosíthatja.

Egyetlen datolya elfogyasztása, ülő tevékenység mellett, 15 percre biztosítja a szervezet energiaellátását!

A keményítő és a könnyen oldódó cukor energiája azonnal vagy tartalékolva is jól hasznosítható az idegrendszer számára, és frissen tartja szervezetünket.

A datolya az E-vitaminon és a biotinon kívül valamennyi vitamint tartalmazza.

Figyelemre méltó a magas pantoténsav (B5-vitamin) koncentrációja: Ez a jellegzetes élénkítőanyag fokozza az energiatermelést a szervezetben, éberré, elevenné tesz bennünket.

Mindemellett a datolya bőven tartalmaz még kalciumot (a csontok és a fogak fontos építőanyaga), rezet (jelentős szerepet játszik a vérképzésben), vasat (a vörösvérsejtképzéshez szükséges) és káliumot (elősegíti a víz kiürülését és csökkenti a magas vérnyomást).

A datolya jótékony hatásai:

  • Fokozza a szellemi frissességet és a koncentrálóképességet,
  • serkenti a sejtek energia-háztartását,
  • a pantoténsav ideális pótlója,
  • segíti a vérképzést és a sejtanyagcserét,

A datolyának van még egy kevésbé ismert tulajdonsága: segíti a nyugodt alvást. Az arabok emiatt természetes és hatásos altatószerként is használják.

Ennek oka abban rejlik, hogy a datolya, hasonlóképpen a fügéhez, bőven tartalmaz triptofánt, olyan aminosavat (a fehérjék építőanyaga), amelyből az agy egyik ingerközvetítő anyaga, a szerotonin keletkezik, és ez épül aztán át alváshormonná (melatonin) a tobozmirigyben. A nomád törzsek tanácsa: röviddel elalvás előtt együnk meg öt datolyát!

Nincs még olyan gyümölcs, amelyik ennyire bevált volna az étkezések közötti kisebb éhség elfojtására, mint egy szem datolya!

Jó erre a dió vagy másféle mag is, de ezek nem aktiválják a koncentrálóképességet, és nem erősítik az idegek működését. A teljesítmény csökkenésekor vagy fáradtság érzésekor, például a késő délutáni órákban különösen hasznos lehet pár szem datolya.

754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

5215
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]