8 leggyakoribb téma

Mely zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg legfontosabb vitaminjaink?

771
HOZZÁSZÓLÁS:

A gabonafélékben a B-vitamin (tiamin) a búzacsírában, a zabban, zablisztben és a zabpehelyben található a legnagyobb mennyiségben. A hüvelyesek közt a szójababban, a teljes zsírtartalmú és zsírtalanított szójalisztben található sok. A gyökér- és gumós növények közül a héj nélküli tök, a gyümölcsök közül a földimogyoró tartalmaz jelentős mennyiségű tiamint.vitaminok5

A B2-vitaminból (ribofiavin) a gabonafélék között a búzacsírában található sok. Hüvelyeseknél a szójababban, de a szójalisztekben is több van, mint általában a gabonafélékben. A gyökérgumós növények között a petrezselyem zöldjét, a gyümölcsökből a mogyorót lehet ilyen vonatkozásban kiemelni.

A B3-vitaminból (niacin) a gabonafélék között az árpában és a búzában, valamint a zabban van sok niacin. A hüvelyesekben és a gyümölcsök közül csak a petrezselyemgyökér tartalmaz 3 mg mennyiséget, a többiek jóval alatta maradnak ennek.

B5-vitamin (pantoténsav) szempontjából jelentős eltérés van az egyes növények között. Az árpa, az árpagyöngy, a kukorica, a kukoricadara, a zab és a zabpehely értékei magasak. A hüvelyesekből csak a babnak van jelentős mennyiségű pantoténsav-tartalma. A gyökérgumósok, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök igen alacsony értékűek.

B6-vitaminból (piridoxin) a legtöbb mennyiséget a búzacsíra, a zab és a szójacsíra tartalmazza. Az is megállapítható, hogy a gabonafélék és a hüvelyesek sokszorosan felülmúlják piridoxintartalmukkal a gyökérgumósokat, a zöldség- és főzelékféléket, a gyümölcsöket.

H-vitamint (biotint) a gabonafélék és a hüvelyesek nem tartalmaznak. A zöldség-gumós növények közül a petrezselyemgyökér, a sárgarépa, a vöröshagyma, a mogyoró és a fekete ribiszke gazdag biotinban.

A B9.-vitamin (folsav) nagy mennyiségű hordozója a búzacsíra, a rozsliszt és a rozspehely. Jelentős mennyiség található a hüvelyesekben is. A zöldség-és főzelékfélék közül a petrezselyem zöldje és a póréhagyma, valamint a spárga emelhető ki, de az előzőeknél kisebb mennyiségükkel. A gyümölcsök közül a mogyoró rendelkezik magas folsavtartalommal.

Az A-vitamin (retinol) tartalom a búzacsíránál és a búzalisztnél jelentős.

Karotin (mint az A-vitamin provitaminja) a gabonafélék és a hüvelyesek között a búzacsírában és a szójababban van jelen nagyobb mennyiségben. Ezeken túlmenően – bár nagyságrendileg alacsonyabb szinten – a petrezselyem zöldje, a sárgarépa és a sütőtök tartalmaz jelentős mennyiséget belőle.

C-vitamin (aszkorbinsav) jelenléte a gabonafélékre és a hüvelyesekre nem jellemző, egyedül a bab tartalmaz kisebb mennyiséget belőle. Igazi hordozói a zöldség- és főzelékfélék, azokból is a petrezselyem zöldje és a zöldpaprika, de tartalmazza a petrezselyemgyökér és a póréhagyma, a rebarbara is. A gyümölcsök közül a birsalmának és a földiepernek, fekete ribiszkének van jelentősebb C-vitamin-tartalma.

E-vitamin (tokoferol) tartalom a gabonafélékben nem jelentős. A szójabab és a teljes zsírtartalmú szójaliszt tartalmaz nagyobb mennyiséget. A zöldség- és főzelékfélékből a héjnélküli tök, a gyümölcsök közül a mogyoró E-vitamin-tartalma az igazán magas.

771
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7573
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]