8 leggyakoribb téma

Miért létfontosságúak számunkra a fehérjék?

761
HOZZÁSZÓLÁS:

Fehérjét a szervezet túlnyomó részben növényi, vagy állati fehérjéből, illetve az ezeket alkotó aminosavakból épül fel. Bár a kérődzők a bendőjükben található mikroorganizmusok segítségével karbamidot is (tehát nem aminosav eredetű nitrogént is) tudnak fehérjeépítőként értékesíteni, az emberi szervezet, valamint a vegyes táplálkozásé és a húsevő állatfajok csak aminosavakból, illetve az aminosavakból álló, nagyobb molekulájú vegyületekből tudják felépíteni saját sejtfehérjéiket.novenyi-feherje-01

Miért van szükségünk fehérjékre?

A fehérjéket alkotó több mint 20 természetes aminosavból 9 esszenciális (nélkülözhetetlen), ezeket a táplálékkal megfelelő mennyiségben és arányban meg kell kapnia a szervezetnek ahhoz, hogy fiatal korban saját szöveteit felépítse, illetőleg felnőtt korban az elkopott, elpusztult sejteket, szöveteket regenerálja.

Az esszenciális aminosavak a következők: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin. A természetben előforduló növényi és állati eredetű élelmi anyagok fehérjéi az esszenciális aminosavakból különböző mennyiségeket tartalmaznak.

Az emberi szervezet számára a fogyasztott fehérje élettani (biológiai) értéke az esszenciális aminosav-tartalom mennyiségétől és arányától függ. Általában az állati eredetű élelmi anyagok (tej, sajt, túró, tojás, hús stb.) valamennyi esszenciális aminosavat olyan mennyiségben tartalmazzák, amely megközelíti az emberi fehérje építéséhez szükséges arányokat.

A növényi eredetű fehérjék között (gabona, hüvelyesek, zöldségfélék) a legtöbb esszenciális aminosav megtalálható ugyan, de egyik, vagy másik az emberi szükségletnél csak jóval kisebb mennyiségben van jelen.

Az ilyen hiányos fehérje értékét a legkisebb mennyiségben levő esszenciális aminosav határozza meg (limitáló aminosav). Ezeket más élelmi anyagból pótolni kell.

A szervezetnek az esszenciális aminosavakon kívül a többi aminosavra is szüksége van. Minthogy ezek általában más aminosavból képződhetnek vagy a növényi eredetű fehérjékben is bőségesen megtalálhatók, hiányuk ritkán idéz elő hiánytüneteket.

761
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

5473
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]