8 leggyakoribb téma

Milyen banánt vásároljunk?

754
HOZZÁSZÓLÁS:

A banán vásárlása előtt fontos gyakorlott pillantással megítélni a gyümölcs megfelelő érettségét. Lényeges az otthoni helyes tárolás is, és ezáltal a lassú, fokozatos érés biztosítása. Az erősen sárga színű, helyenként barna foltokat mutató banánt mielőbb el kell fogyasztani, a zöldessárga banán viszont nem édes, és hiányzik a jellegzetesen kellemes íze.kalium-banan-2

Ajánlatos a banánt is olyan üzletben vásárolni, ahol biotermékeket árusítanak. Az ilyen helyen vett banán általában lényegesen kisebb, vékonyabb bőrű és külsőleg csúnyább (és ráadásul drágább is). Ezek azonban nem vagy alig kezeltek peszticidekkel, inszekticidekkel és más mérgező vagy ártalmas anyaggal.

Miért együnk banánt?

  • Hipp-hopp meghámozható és gyorsan elfogyasztható gyümölcs, ezért praktikus élelem például iskolás gyerekeknek, kerékpárosoknak és autósoknak, irodai alkalmazottaknak, sokkal jobb, mint valamelyik szétpacsmagolt bébieledel.
  • Sok ember pótolni tudja banánnal a szervezetéből hiányzó vitaminokat.
  • A banán gyorsan laktat, és emellett tápanyagokban gazdag.

Bőrének eltávolítása után a banánt azonnal el kell fogyasztani, mert különben a gyümölcs barnásán elszíneződik, a vitaminok és bizonyos zsírsavak lebomlanak. A banán remekül felhasználható desszertek, krémek, szendvicsek vagy gyümölcsturmixok, mint például banántej készítéséhez.

Figyelmeztetés

A szupermarketban vásárolt, tökéletesnek látszó sárga banánban is mérgek és káros anyagok lehetnek. A nemzetközi konkurencia miatt a banánt a termelő országokban különféle vegyszerekkel kezelik, hogy minősége csábító legyen. Mindehhez járul még tucatnyi más mérgező anyag, amelyeket a sérülések megakadályozására, gyomirtásra, műtrágyázásra, a növekedés elősegítésére stb. adagolnak.

A banán hosszú, akár 20 hónapos tenyészideje miatt különösen nagy az alkalmazott vegyszerek felhalmozódásának a veszélye. Az éretlen, zöld banánból és a bőréből is sok vegyszer mutatható ki. Aki sok banánt fogyaszt, gyakrabban vásároljon bioüzletekben. Ez különösen fontos, ha gyermekekről van szó, vagy ha a felnőtt éhesen és üres gyomorra eszi a banánt. Még mindig jobb azonban a szupermarketban vásárolt banán rendszeres fogyasztása, mint lemondani erről az értékes déligyümölcsről.

Afrikában az igazi

Sajnos nálunk csak kevés banánfajtát árusítanak. Hogy hogyan ízlik a kis zöld banán, citrom után fogyasztva, vagy milyen remek zamata van a nagy testű, vöröses húsú és narancsra emlékeztető ízű banánnak, csak a trópusokon, főleg Afrikában próbálhatjuk ki. Ott aztán adnak főzelékként is banánt, vagy éppen frissen főzött banánsörrel kínálják meg a vendéget.

Egészséges recept

BANÁNDESSZERT

Hozzávalók 3-4 személy részére:

  • 3 biobanán
  • 1/2 csésze tejszín
  • 1/2 csésze joghurt
  • 1 evőkanál méz 1
  • evőkanál mazsola

Elkészítése

Hámozzuk meg a banánt, villával törjük szét a belsejét, és keverjük össze a joghurttal. Öntsük hozzá a mézet. Verjük keményre a tejszínt, és azt is tegyük hozzá. Töltsük csészékbe, és díszítsük mazsolával.

754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

5215
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]