8 leggyakoribb téma

A Ribiszke általános jellemzése

781
HOZZÁSZÓLÁS:

A ribiszke a bogyós gyümölcsűek közül mennyiségét tekintve a szamóca után a második helyen áll!

Nagy biológiai értékű, ásványi sókban és vitaminokban gazdag gyümölcs iránti kereslet az utóbbi két évtizedben jelentősen növekedett. Ez a keresletnövekedés elsősorban a fekete ribiszkére vonatkozik, a piros és a fehér ribiszke piaca korlátozottabb.

A ribiszkék közül beltartalmi értékeit és feldolgozhatóságát tekintve a fekete ribiszke {Ribes nigrum L.) az értékesebb!

A hazánkban eddig üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, fajtától és évjárattól függően 80-300 mg is lehet.

Naponta 30-50 szem ribiszke fedezi a napi C-vitamin-szükségletet!

Nagy előnye még, hogy megfelelő feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagyobb része is – 50-90% is – megmarad a termékekben!

A fekete ribiszke nagy mennyiségű P-vitamint és karotint is tartalmaz. A B-vitaminok (pl. B1, B3) is megtalálhatók gyümölcsében. Jelentős a cukor-, szervessav-, pektin- valamint cellulóztartalma. Említsük meg, hogy a karotinokból keletkezik az A-vitamin.

A ribiszkében sok niacin (fontos az idegműködéshez), pantoténsav (sejtlégzéshez, a szép hajhoz szükséges) és kálium (segíti a víz kiürülését és a tápanyagok szállítását) is van, továbbá bőségesen tartalmaz még vasat (a vérképzéshez) és fontos ásványi anyagokat, mint a magnéziumot és a mangánt (jelenléte fontos a szív működéséhez, a jó hangulat fenntartásához és a koncentrálóképességhez).

A fehér ribiszke ritkább – A század elején hozták be hozzánk Hollandiából. Naponta 30-50 szem ribiszke fedezi a napi C-vitamin-szükségletet.

Beltartalmi értékeivel is magyarázható kiváló étrendi hatása:

Élénkítő hatása gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő- és aromatikus anyagainak, az éterikus olajoknak, gyümölcssavainak, különböző vitaminoknak és az ásványi sóknak tulajdonítható.

A piros ribiszke {Ribes rubrum L.) – a fekete ribiszkéhez hasonlítva – jóval szerényebb beltartalmi értékű. C-vitamin tartalma is kisebb. Egyéb beltartalmi értékei az összes szervessav-tartalom kivételével, szintén kisebbek.

A fehér ribiszke ritkább. A század elején hozták be hozzánk Hollandiából. Édesebb ízű, mint a piros. . Naponta 30-50 szem ribiszke fedezi a napi C-vitamin-szükségletet.

A fekete és piros ribiszkét elsősorban feldolgozva, konzerv-, illetve hűtőipari termékként fogyasztjuk:

A két faj egymással és más gyümölcsfélékkel keverhető, sokféle késztermék állítható elő belőlük!

A fekete ribiszke ugyan sokkal értékesebb, hazánk ökológiai adottságai mellett azonban termésbiztonsága és termőképessége nem éri el a piros ribiszkéét. Ezzel magyarázható a pirosribiszke-termesztés viszonylag gyors fejlődése, amivel a fekete ribiszke nem tartott lépést.

Az ültetvények élettartama fajtától és a gondozástól függően átlagosan 12-15 év. A ribiszkeszüret júniustól – szeptemberig tart. A kereskedelemben gyakran kis rekeszekben vagy kosárkákban árulják. Ma már sokfelé termesztik Európában, és több mint 50 fajtája ismeretes, amelyek színükben, összetételükben és aromájukban különböznek egymástól.

781
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

10008
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]